RSS
środa, 01 sierpnia 2012

Mój ulubiony rodzaj ciasta to wypiek nie za słodki, lekko kwaskowaty, wilgotny. Pleśniak, zwłaszcza z dżemem własnej roboty, jest takim ciastem. Dżem robię sama i specjalnie go nie słodze- wiem, że i tak wyląduje w cieście ;) Ciasto od wielu lat robię z przepisu- dorotus76, chociaż zmieniłam trochę proporcję by ciasta było więcej ;). 

 

pleśniak

 

Składniki :

220 g masła

6 jajek

3,5 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

130 g cukru + 3 łyżki cukru

szczypta soli

2 łyżki kakao

450 g dżemu porzeczkowego- najlepiej własnej roboty i niesłodzonego

 

Schłodzone masło pokroić, dać do miski, dosypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, 3 łyżki cukru i 5 żółtek i zagniatać.  Gdy ciasto się już połączy, podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao i zagniatać.  Uformować 3 kule i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 130 g cukru. Masa będzie dobrze ubita kiedy będzie lśniła.

Prostokątną foremkę (u mnie wymiary 26cm x 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na sam dół zetrzeć na tarcę o dużych oczkach jedną z jasnych kul. Na to wyłożyć dżem porzeczkowy, zetrzeć na tą warstwę ciemną kulę ciasta. Następnie wyłożyć białka, a na to zetrzeć ostatnią, jasną kulę z ciasta. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 45-55 minut. 

 

pleśniak

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 23 lipca 2012

Oglądając telewizję natrafiłam na taki placem z jagodami i nektarynkami. Niestety trafiłam już na końcowy etap - wyciąganie ciasta z piekarnika, zatem nie miałam przepisu, a zakochałam się w wyglądzie tego ciasta. Trzeba było zadziałać samemu. Ciasto na spód wzięłam z książki "Tarty i placki"... Mocno owocowa, pięknie wyglądająca... 

 

placek z jagodami 

 

Składniki 

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

180 g schłodzonego masła

szczypta soli

3 łyżki zimnej wody

nadzienie :

7-8 okrągłych biszoptów

350 g jagód

4 nektarynki

3 łyżki cukru

ponadto :

jajko

2 łyżki cukru 

 

placek z jagodami

 

Mąkę i cukier wsypać do dużej miski, dodać pokrojone masło i ugniatać palcami/łyżką, aż uzyska się konsystencje pokruszonego chleba. Dodać szczyptę soli i wodę i ugniatać. W razie potrzeby podsypywać mąką, albo dodać więcej wody. Uformować kulę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Z nektarynek usunąć pestki i pokroić w ćwiartki, wsypać do miski i dosypać umyte jagody. Dodać cukier.

Ciasto rozwałkować. Najlepiej na pergaminie do pieczenia (nie będzie problemy z przeniesiem na blachę) na placek o średnicy około 50 cm. Przenieść ciasto na dużą okrągłą formę (spód tortownicy).

Na spód wysypać rozkruszone biszkopty (wchłoną sok z jagód i ciasto sie upiecze- bardzo ważne!). Na biszkopty wysypać owoce. Krawędzie placka zagiąć i ładnie uformować (zwrócić też uwagę aby nie było dziur- by nie wyciekał sok). 

Jajko roztrzepać i posmarować placek, następnie posypać cukrem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 25-35 minut, do zbrązowienia ciasta. 

 

Polecam zjeść prawie od razu, na ciepło.

 

placek z jagodami

 

Smacznego !  

 

Tagi: jagody tarty
10:23, atreyowa
Link Komentarze (2) »
sobota, 21 lipca 2012

Wciąż tylko pada i pada... Ciągle jest tak ciemno, że czasami o 13 muszę zapalać światło, by się nie czuć jak w jaskini... Piękne lato, nie ma co ;). Jak tak obserowałam aurę za oknem wpadłam na pomysł ciasta, które by wyglądem oddawało klimat. Ciemny, deszczowy, mokry... Brrrr aż przechodzą mnie dreszcze. Zapraszam zatem na ciasto na ciemnym biszkopcie, przełożone ciemnym kremem jagodowym i pokryte pokruszonymi bezami- co ma oddać rzadkie przejaśnienia na niebie ;). Ciasto jest naprawde mocno jagodowe. Jagody są w cieście, w kremie i na cieście ;). Przełożyłam biszkopty kremem, który w sumie można określić mianem galaretki... Zaznaczę, że dla moich zjadaczy ciast, to było "za mało słodkie", albo "za bardzo słodkie". I takie opinie usłyszałam jedna po drugiej, więc można się pogubić ;). W moim odczuciu było w sam raz, a ja nie lubie za bardzo słodkich ciast. Przepis na średnią blachę w kształcie prostokąta (u mnie 26 cm x 22 cm).

 

biszopt z jagodami 

 

Składniki :  

5 jajek (osobno żółtka i białka)

szczypta soli 

150 g cukru

120 g mąki

90 g mąki ziemniaczanej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

barwnik w płynie w kolorze niebieskim/ turkusownym/ granatowym

80 g jagód

krem :

400 g jagód

200 ml śmietanki 36%

80 g cukru pudru 

5 łyżeczek żelatyny

ponadto :

100 g białych bezików 

dżem jagodowy niskosłodzony do posmarowania

jagody do posypania 

 

 biszkopt z jagodami

 

Umyć wszystkie jagody i odstawić do wyschnięcia.

Ze składników na ciasto zrobić biszkopt. Najpierw ubić białka i dodać szczyptę soli. Następnie wspywać -stopniowo (!)- cukier. Gdy masa będzie błyszcząca, ustawić mikser na najmniejsze obroty i dawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką ziemniaczaną (raz mąka pszenna, wymieszać, potem mąka ziemniaczana, wymieszać itd...). Masę podzielić na pół, do jednej dodać kakao, do drugiej parę kropel barwnka. 

Na sam dół blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto kakaowe, następnie delikatnie wylać ciasto w kolorze niebieskim. Patyczkiem porobić wzorki. Wysypać jagody.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec przez około 25-30 minut.

Wyjąć i ostudzić.

Jagody na krem, wsypać do małe garnuszka i poddusić. Mają puścić soki i troszkę się "rozwalić" ;). Gdy będą bulgotały, oddstawić. W tym czasie żelatyne rozpuścić w paru łyżkach  gorącej, prawie wrzącej wody (robię to zawsze na oko, zalewam tyle, aby woda ją pokryła).   Przelać do jagódek i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić, na sam koniec dodać cukier puder i jeszcze przez chwile ubijać.

Gdy jagody będa już ostudzone, wlać je do śmietany, wymieszać i oddstawić do lodówki do stężenia.

Ciasto biszkoptowe przekroić poziomo, tak aby górna warstwa z niebieskim odcieniem była grubsza. I tę warstwę ułożyć na sam dół. Posmarować dżemem jagodowym i posypać połową skruszonych bezików. Następnie wylać tężejący krem, nałożyć biszkopt kakaowy. Posmarować dżemem jagodowym.

Przed samym podaniem wysypać pozostałe pokruszone beziki (jak zrobi się to wcześniej to się rozpuszczą). Można jeszcze wysypać parę jagódek.

 

biszkopt z jagodami

Smacznego ! 

 

sobota, 14 lipca 2012

 

I moje drugie podejście do sernika z jagodami. Pierwszy - to była kompletna klapa, na samą myśl, aż mnie trzęsie. Dlatego też sernik nr 2 będzie taki niski, zamieniłam blachę na największą jaką mam w domu (średnica- 24 cm) i też sera za dużo już nie miałam... ;) Ale mam! Zrobiłam! Sernik, który smakuje jagódkami... Jagodowe szaleństwo ;)

 

jagodowy serniczek
Składniki :

600 g twarogu (kupiłam już zmielony)

3 duże jajka

150 g cukru

3 łyżki budyniu waniliowego

100 g gęstego jogurtu naturalnego

150 g jagód

na galaretkę :

180 g jagód

pół szklanki wody

5 łyżek cukru

2 łyżeczki żelatyny

 

Ubić całe jajka z cukrem, następnie stopniowo dodawać zmielony twaróg. Gdy się dobrze połaczy dodać jogurt naturalny i budyń w proszku. Wyłączyć mikser, dodać jagódki i wymieszać łyżką.

Przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Po 20-25 minutach przykryć ciasto folią aluminiową- aby sernik nie spiekł się za bardzo od góry. Po 40 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec jeszcze 30-35 minut. Wyłączyć piekarnik i nie wyjmować sernika do ochłodzenia się piekarnika.

 

W tym czasie jagódki wsypać do garnka, dodać wodę i cukier i mieszać do zagotowania się wody i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przelać do jagódek w garnku. Odstawić do ostygnięcia.

 

Kiedy sernik będzie już zimny nałożyć na niego tężejącą galaretkę. Odstawić do schłodzenia.

 

jagodowy serniczek

 

Smacznego !  

 

 

czwartek, 12 lipca 2012

Jak zobaczyłam tyle jagód naraz (dostałam wielkie wiaderko od rodziców, pełne po brzegi) od razu wiedziałam co z nimi zrobię... I że w końcu coś upiekę. Oj zrobiłam sobie przerwę, najpierw byłam chora, potem nie miałam aparatu, a potem sesja, a później zwyczajnie mi się nie chciało... 2 miesiące przerwy. A przerwę oficjalnie kończę i zaczynam od wypieków z jagódkami ! MMmmm... (: 

 

muffiny jagodowe 

Zapraszam na muffinki cytrynowe z jagodami. Inspirowałam się przepisem Nigelli na muffiny cytrynowe z malinami ;)

Przepis na 24 babeczki (o dnie papliotek- 5cm)

 

300 g mąki pszennej

200 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 cytryny (skórka i sok)

200 ml mleka

2 duże jajka

200 g jagód (+ 24 do ozdoby)

 

muffiny jagodowe 

 

Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce, na koniec dodać skórkę z cytryn.

Do drugiej miski wycisnąć sok z dwóch cytryn i dodać pozostałe płynne składniki.

Zmieszać suche z mokrym, mieszać tylko chwilkę, do połączenia składników. Na sam koniec dodać jagody.

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około 15-20 minut. Aż muffiny zbrązowieją.

 

Podawać posypane cukrem pudrem, albo polane lukrem cytrynowym- według uznania.

 

muffiny jagodowe 

Smacznego ! 

 

 

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Skąd tytuł wpisu? A stąd, że torcik jest z ciasta kruchego i bezy, z orzechami, dżemem porzeczkowym, kremem budyniowym... Istna rozpusta... A jaki był w smaku? Baaardzo słodki, następnym razem użyje swojego własnego dżemu porzeczkowego- którego nie słodze... I wtedy będzie taki jak lubię, słodko-kwaśny. Ciasto robiłam w największej tortownicy, dlatego też wyszło niskie, im mniejsza tortownica, tym ciasto będzię wyższe. Najlepsze w tym torciku jest to, że nie trzeba go dodatkowo ozdabiać, jest naprawdę ładny sam w sobie :). Przepis z gazety.

 

tort z bezą

 

 

Składniki :

300 g mąki pszennej

1/2 opakowania proszku do pieczenia

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

4 żółtka

150 g masła

na masę bezową :

5 białek

80 g cukru

1 łyżka mąki ziemnieczanej

100 g posiekanych orzechów laskowych

na krem :

1 opakowanie budyniu waniliowego

350 ml mleka

2 łyżki cukru

80 g miękkiego masła

oprócz tego :

250 g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej produkcji, niskosłodzonego)

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło i zagnieść. Podzielić gotowę ciasto na pół.

Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i jedną połową kruchego ciasta. Posmarować ciasto połową dżemu.

Białka ubić, dosypując cukier i mąkę ziemniaczaną. Połowę rozsmarować na cieście z dżemem i posypać orzechami (50 g). Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 160ºC i piec przez około 30 minut.

Czynność z drugą połową ciasta kruchego, dżemem i ubitymi białkami powtórzyć.

Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/4 części mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, zagęścić rozrobionym proszkiem budyniowym i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać do budyniu. I masło i budyń muszą mieć taką samą temperaturę- to ważne, aby krem się nie zważył !

Gotowy krem rozsmarować na 1 krążku ciasta, przykryć go drugim.

 

Smacznego !  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9